Laboratoriet

Blodprøver
Der tages blodprøver efter aftale. Blodprøver ordineret af sygehusambulatorier og speciallæger tages også.

Års-, kvartals- og ½-årskontroller
Der skal bestilles tid hos sekretær ved booking af blodtryks- og diabeteskontroller samt lungefunktionsundersøgelser.

Efter prøvetagning aftales ofte en konsultation hos lægen til en drøftelse af resultaterne.
Svar på prøver taget i forbindelse med kontroller kan være omfattende og indimellem indebære ændring i medicin, som ikke er hensigtsmæssigt at gøre over e-konsultation eller telefonkonsultation.

Urinprøver
Ved akut opstået blærebetændelse kan der inden kl. 13.00 afleveres en urinprøve ved skranken, og du vil derefter få telefonisk svar på denne. Det vil være fint, hvis du ringer i forvejen, men der behøves ikke egentlig tidsbestilling.

Vejledning urinprøve ved mistanke om blærebetændelse
Det er bedst, hvis den afleverede urin er en såkaldt midtstråleurin. Det vil sige, at vandladningen påbegyndes i toilettet, prøven opsamles fra den midterste del af vandladningen, og resten af blæren tømmes i toilettet.

HVIS DU ER KVINDE: Du skal holde kønslæberne adskilt for at undgå forurening af bakterier fra hud og skede, og lade vandet i toilettet. Ved ca. halvtømt blære fører du en ren beholder ind i urinstrålen og opsamler urin. Hæld urinen over i prøveglasset, som skal fyldes til lige under øverste kant.

HVIS DU ER MAND: Du skal lade vandet i toilettet. Ved ca. halvtømt blære fører du en ren beholder ind i urinstrålen og opsamler urin. Hæld urinen over i prøveglasset, som skal fyldes til lige under øverste kant.  Er der ikke mulighed for at lave prøven i klinikken, er det næstbedste at aflevere en midtstråleurin i et uringlas fra os eller apoteket.

HUSK, urinen skal opbevares koldt (gerne køleskab) og afleveres til klinikken indenfor 2 timer. Morgenurin er ikke nødvendigt.
Urinprøver bør aldrig afleveres i gamle pilleglas, syltetøjsglas, plastemballage eller lignende. Der kan afhentes autoriserede prøveglas i klinikken, eller de kan købes på apoteket.

Klamydia

Er du kvinde og ønsker podning for klamydia, kan vi tilbyde, at du selv laver prøven.
Kontakt klinikken, få en kort introduktion og et lille prøvesæt. Prøven afleverer du ved skranken og svaret vil komme i løbet af ganske få dage. Du vil herefter få svar pr. mail.

Det samme gælder for urinprøve for klamydia hos mænd. Du må ikke have ladet vandet i minimum 2 timer inden urinprøven foretages, og det skal være den først ladte urin og IKKE midtstråleurin.

Graviditetstest
Graviditetstest udføres umiddelbart, såfremt du ringer om aftale i forvejen.

Blodtryksmåling
Måling i laboratoriet er vejledende til at afgøre, om der er mistanke om forhøjet blodtryk. Selve diagnosen stilles ved at foretage en hjemmeblodtryksmåling over 3 dage. Hvis du ikke selv har et blodtryksapparat, kan du låne et i klinikken og få en instruktion i måling af hjemmeblodtryk.
Efter blodtryksmålingen får du en tid i konsultationen til en samtale om resultatet.