Vaccinationer

Influenza

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du bliver vaccineret, hvis du har en kronisk sygdom eller af andre grunde har øget risiko for at blive alvorligt syg, hvis du får influenza. Spørg din læge, om du bør blive vaccineret, hvis du tilhører en af grupperne nedenfor.

Vaccination mod influenza er gratis, hvis du har en af følgende kroniske sygdomme:

  • Nedsat lungefunktion
  • Astma
  • Hjerte-kar-sygdomme
  • Diabetes
  • Nedsat immunforsvar.

Endvidere, hvis du er:

  • Førtidspensionist
  • Fyldt 65 år
  • Gravid og er mere end 12 uger henne
  • Svært overvægtig BMI > 40
  • Bor sammen med en person, der er alvorlig syg og derfor ikke selv kan blive vaccineret. Det reducerer risikoen for, at den syge bliver smittet.

Du kan læse mere om influenza her.

Pneumokok

Vaccine mod pneumokok-lungebetændelse anbefales til personer med kronisk hjerte- eller lungesygdom, svækkelse af immunsystemet og visse andre kroniske sygdomme.

For personer med normalt immunforsvar kan revaccination foretages efter hvert 6. år uden forudgående antistofbestemmelse.

Der kan være tilskud, hvis du har bestemte diagnoser, men det kan lægen orientere dig om ved konsultationen.

Du vil få en recept til apoteket på vaccinationen. Herefter kommer du i konsultationen og får vaccinationen (vaccinationsgebyr er 300,00 kr. pr. vaccination).

Skal jeg betale for at få en vaccination mod lungebetændelse?

Det korte svar er: Ja, det skal du. Men der ydes klausuleret tilskud til vaccination med Prevenar, hvis du over 65 år OG lever med den kroniske lungesygdom KOL eller hvis din lungefunktion (FEV1) er nedsat til under 40 procent.

Det betyder, at vaccinen bliver billigere, men du skal stadig betale en andel af vaccinen selv.

Kontakt din læge, hvis du tror, at du kunne have gavn af en pneumokok-vaccine. Vaccinationen med Prevenar giver livslang beskyttelse, og du skal derfor kun vaccineres én gang med denne.

Vaccinationen med Pneumovax holder ikke hele livet, men skal højst sandsynligt gentages med 5–10 års mellemrum.

Inden evt. revaccination, vil du normalt få taget en blodprøve for at se, om du allerede er tilstrækkeligt beskyttet mod pneumokokker. Hvis du er det, er det ikke nødvendigt for dig at få vaccinen.

Vaccinationsforløb er som nedenstående
1. Prevenar 13 – dag 0
2. Pneumovax – 2 mdr. efter dag 0
eller
1. Pneumovax – dag 0
2. Prevenar 13 – min. 1 år efter dag 0

Derfor er øverste regime i sagens natur at foretrække, men har du fået Pneumovax i forbindelse med gratis vaccination/Covid19 skal du blot vente 1 år på Prevenar 13.