Sundhedsstyrelsen har udgivet en del materiale om det at blive gravid, og få barn.

Du kan gå på sundhedsstyrelsens hjemmeside her og læse alt om anbefalinger til dig, der er gravid.

Du anbefales at tage tilskud til din kost:

Multivitamintablet
Det er vigtigt at spise en almindelig sund og varieret kost både før, under og efter graviditeten. Kosten kan med fordel suppleres med en helt almindelig multivitamin-mineraltablet dagligt.
Kvinder der indtager kaffe, te, meget sukkerholdig kost, drikker alkohol eller ryger har især behov for dette tilskud. En sund krop, der ikke er i underskud af vitaminer og mineraler, har lettere ved at blive gravid. Tilskuddet kan sagtens fortsættes under og efter graviditeten.

Folinsyre
Folinsyre også kaldet folacin og folsyre findes i mange af vore almindelige madvarer især i lever, frugt og grønne grøntsager.
Gravide opfordres til at tage 400 mikrogram dagligt for at nedsætte risikoen for rygmarvsbrok hos fostret. Tilskuddet bør tages allerede fra graviditeten planlægges og ved ikke planlagte graviditeter fra graviditeten opdages og bør fortsættes til og med 12. graviditetsuge. Ved den anbefalede dosis er der ikke fare for overdosering, men effekten af folinsyre i forhold til rygmarvsbrok er ubetydelig efter 12. graviditetsuge.

Sundhedsstyrelsen anbefaler endvidere, at kvinder der tidligere har været gravide med et barn med rygmarvsbrok samt kvinder, der selv eller hvis partner har rygmarvsbrok, indtager et tilskud à 5 mg. folinsyre dagligt fra graviditeten planlægges til og med 3 – 4 måneder henne i graviditeten. Denne behandling er lægeordineret.

Det kræver både C-vitamin og B-12 vitamin for at kroppen optager folinsyre, derfor kan folinsyre med fordel tages med en almindelig vitaminpille eller juice.

Kalk
Du bør enten drikke ½ l mælk eller indtage 1 – 2 kalktabletter à 250 mg dagligt.

Jern
Du anbefales at tage 1 jerntablet (40 – 50 mg) dagligt fra 10. uge.

Når du opdager eller har en formodning om, at du er blevet gravid, bør du få lavet en graviditetstest her i klinikken.

Du vil ved første besøg hos lægen blive orienteret om, at du tilbydes en risikovurdering som består af blodprøve tager her i klinikken og nakkefoldsskanning på sygehuset.  Læs mere herom på dette link.

Forløbet består som regel af følgende konsultationer:

1. konsultation er hos klinikkens assistent, hvor der vil der blive taget forskellige blodprøver og oprettet en vandrejournal. Når blodprøvesvarene er klar ca. 1 uge efter, skal du til den 2. konsultation.

2. konsultation foregår ved lægen. Der bliver svangrejournalen oprettet og du informeres og tilbydes  risikovurdering. Hvis du ønsker denne, sendes en henvisning til sygehusafdelingen.

3. konsultation hos lægen, når du er i 25. graviditetsuge.

4. konsultation hos lægen, når du er i 32. graviditetsuge.

Disse sidste 2 tider kan du eventuelt selv booke elektronisk her på hjemmesiden.